Het Nieuwe Huis. Architect Barend van den Nieuwen Amstel
Dorothee Oorthuys

Hardcover, 168 pp., formaat 24 x 27 cm
Prijs € 24,50
ISBN: 9789079156245

UITVERKOCHT


Het gebouw dat bekend staat als Het Nieuwe Huis, gelegen aan het Roelof Hartplein in Amsterdam, is in 1928 gebouwd door de architect Barend van den Nieuwen Amstel. De opdracht kwam van de Amsterdamsche Co÷peratieve Woningvereeniging Samenwerking, in nauw overleg met de hoofdhuurder van het gebouw: de Co÷peratieve Woonvereeniging Het Nieuwe Huis.

In Het Nieuwe Huis kwamen merendeels flatwoningen voor alleenstaande vrouwen en mannen, zonder een eigen keuken. De bewoners konden 's avonds dineren in het gemeenschappelijke restaurant, dat ook voor het publiek was opengesteld. De maaltijden werden in de centrale keuken bereid. Het Nieuwe Huis werd daarmee een zogenaamd ÚÚnkeukenhuis en een symbool van de emancipatie van werkende alleenstaanden, die tot dan waren aangewezen op pensions en, vaak lastige, hospita's. Het gebouw kreeg ook andere publieke en commerciŰle functies, zoals een openbare leeszaal, een postkantoor, enkele winkels, een fietsenzaak en een fietsenstalling.

Het Nieuwe Huis is een markant gebouw in Amsterdamse School-stijl, dat samen met Huize Lydia fungeert als een 'poort' naar het Amsterdam-Zuid van Berlage. In dit rijk ge´llustreerde boek wordt beschreven hoe dit rijksmonument, met zijn prachtige trappenhuis, tot stand kwam. De auteur laat zien hoe de toen opkomende 'co÷peratieve' gedachte een centrale rol speelde. Daarnaast krijgt de architect Barend van den Nieuwen Amstel, die ook het Rode Blok en andere woonblokken in de 'Gordel 20-40' ontwierp, maar grotendeels in de schaduw van bekende tijdgenoten werkte, in dit boek de aandacht en waardering die hij al veel eerder verdiende.

Klik hier voor een inkijkje in het boek

<Terug<


Lees hier het artikel van dit boek verschenen in het NRC Handelsblad van vrijdag 18 juli 2014 op pagina 9