Zuid-Kennemerland. Interieurportretten van stadshuizen en villa’s 1875-1945
Auteurs: Esther de Haan, Barbara Laan, Meindert Stokroos, Alexander Westra

Gebonden, 224 pp.
ISBN 9789079156412
Prijs € 14,95

Rond 1900 werd Zuid-Kennemerland een aantrekkelijk woongebied voor rijke ondernemers en notabelen. De aanleg van trein- en tram­verbindingen maakte het mogelijk in de stad te werken en tegelijkertijd buiten te wonen. De, veelal Amsterdamse, welgestelden die deze stap maakten lieten comfortabele villa’s bouwen in Bloemendaal, Aerdenhout, Heemstede of Overveen, dichtbij zee en duinen. Ook rijke Haarlemmers trokken naar de nieuwe villagebieden aan de rand en in de omgeving van de stad.

In Zuid-Kennemerland kenmerken deze huizen zich door fraaie betegelingen en gebrandschilderde ramen, cosy corners en weelderige tuinen. De vraag naar wooncomfort leidde tot staaltjes van moderne woontechniek als centrale verwarming, ijskasten en inbouwmeubelen.

Het boek biedt een exclusief inkijkje in de historische interieurs, die met oog voor detail worden beschreven en prachtig zijn gefotografeerd. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de oorspronkelijke bewoners en interieurontwerpers, aan de hand van uniek historisch materiaal. Voor zowel liefhebbers van historische interieurs als geďnteresseerden in de geschiedenis van dit gebied is dit een waardevol boek.
Bekijk hier een selectie uit het boek